17 Ağustos 2012 Cuma

BİYOLOJİK SÜS GÖLETİ

Biyolojik süs göleti, sadece görselliği ön planda olan içinde bitki ve istendiğinde balık konulan sistemi diğerlerinden farklı göletlerdir.

İçinde barındırdığı suyu temizleyen ve su altı-su üstü bitkilerinin; kurbağalar gibi sevimli hayvanların çevresinde su ile uyumlu olan ağaçlar ve sazlıkların; iskeleler, deckler, taşlar, çakıllar ve kayaların; su oyunlarını sağlayan fıskiye ve heykellerin, yani hem doğal hem mimari pek çok öğenin uyum içinde bir araya geldiği, heyecan verici bulunduğu ortama hayat katan ,renklendiren yaşam şeklidir.
Neden Ayrıcalıklıdır?
Her mevsimde bahçede yaşam bulunmaktadır.

Kimyasal madde içermeden bahçenize ekolojik ortam yaratır.

Sınırlı su tüketimi anlamına gelir. Çünkü kışın bu su boşaltılmaz, yaz mevsiminde doğal buharlaşmayı telafi etmek için su eklemekle yetinilir.

Az bakım demektir. Koku yapmaz. Yaşlanan bitkiler ve solmuş çiçekler temizlenir, su bitkileri her yıl sonbahar ve ilkbahar da budanır ve ayrıştırılır.

Su ile bahçenin geri kalan kısmı arasında bağlantıyı kuran su bitkileri sayesinde, bahçede mükemmel bir uyum sağlanır.

Bilmemiz gerekenler
Su hareketi ve derinliği;
Doğada olduğu gibi su, bir çağlayan, bir dere-çağlayan veya ?dağ seli? şeklinde kaya yığınları üzerinden akıp giden bir kaynak şeklinde akabilir. Daha karmaşık, kentsel uygulamalarda, ince tabakalar, turnikeler, duvar kaynakları gibi daha sıra dışı fıskiyeler tercih edilir. Su fışkırmasının mutlaka çok güçlü olması gerekmez, kaynama bile yeterli olacaktır. Su derinliği iklime göre değişmektedir. En az su derinliği 1.5m olmalıdır.

Bitkiler;
Bitkiler su ortamına olduğu kadar, bölgenin iklim koşullarına da uygun olmalıdır. Bitkiler arındırma özelliklerine ve uygun oldukları derinliğe göre filtre bölgesine veya yenileme bölgesine yerleştirilmeli. Genel olarak bütün bitkiler, özellikle de nilüferler, büyük çalkantı bölgelerinden uzak tutulmalıdır. Filtre bölgesinde türler gelişmelerine ve besin maddesi tüketimlerine (arıtma etkinliği) bakılarak seçilmelidir. Su altı ve su üstü olarak 2 türlü bitki grubu kullanılmaktadır.

Balıklar ve uv lamba kullanımı;
Sadece süs göletlerinde kullanılması tavsiye edilmektedir. Üremesi kontrol altında tutulmalı aşırı yoğun bir balık popülasyonu oluşturmaktan kaçınılmalıdır. Balık sayısı fazla olduğunda, suyu nitrat açısından bitkilerin artık ememeyeceği ölçüde zenginleştirir. Doz aşımı olur ve bu sefer istenmeyen yosunlar bundan yararlanır.



Uv lambaları da siğ süs göletleri için tavsiye edilen sistemlerdir. Göleti bazı bölgelerde 120-150cm arası derinleştirildiği taktirde uv lambası yerine filtre kullanılması yeterli olacaktır 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder